Stropdassenwinkel.be by E.L Cravatte
 • Sinds 2004 dé Specialist
 • Binnen 30 dagen retourneren
 • Óók zakelijk bestellen
 • Veilig online betalen

Pratt knoop

Als we een top 4 samen mogen stellen van klassieke knopen, dan behoort deze daar zeker tussen. Het is een all time favorite dassen knoop waar u veel plezier aan zult beleven als u hem eenmaal in uw vingers heeft. Het is een veelzijdige knoop (want vrijwel elke das komt tot zijn recht met deze knoop) en daarnaast is hij niet eens zo heel moeilijk. Investeer een paar minuten van uw tijd om deze knoopvariant te oefenen en u heeft er de rest van uw leven plezier van!

Pratt 10 

Pratt knoop (Shelby knoop) knopen 

Pratt 11

 1. Hang de stropdas rond de kraag met de achterzijde naar voren gericht, het brede deel aan de rechterkant en het smalle deel iets boven navelhoogte. De exacte hoogte is afhankelijk van het postuur en de dikte van de stropdas. Alleen het brede gedeelte gebruiken we bij het knopen van de stropdas.
  Pratt 12
 2. Kruis het brede deel horizontaal achter het smalle deel van de stropdas langs.
  Pratt 13
 3. Trek het brede gedeelte omhoog.
  Pratt 14
 4. Steek door de opening langs de hals en trek vervolgens naar links.
  Pratt 15
 5. Sla voorlangs over de knoop heen naar de rechterkant.
  Pratt 16
 6. Trek het brede deel omhoog langs de hals.
  Pratt 17
 7. Steek door de lus aan de voorzijde van de stropdas.
  Pratt 18
 8. Trek de knoop aan door het brede deel naar beneden te trekken en plaats de knoop naar wens.

https://www.youtube.com/watch?v=t1fM7NNL9Xc 

 • Resultaat: Qua grootte is hij even groot als de halve Windsor. Het is een mooie, klassieke knoop met een vrijwel symmetrische vorm.
 • Wanneer dragen: Eigenlijk is deze knoop voor vrijwel alle dassen en gelegenheden geschikt. Alleen bij hele dikke dassen zouden wij deze knoop niet adviseren. 
 • Moeilijkheidsgraad: *** (eigenlijk 2, 5 op 5)

Achtergrond Pratt knoop

De Pratt knoop (ook well Shell knoop of Shelby knoop) is vernoemd naar Jerry Pratt (een lid van de Amerikaanse Kamer van Koophandel en uitvinder), die deze knoop populair maakte en vrijwel dagelijks droeg. In 1986 zag de toen 92-jarige Jerry Pratt dat de televisie reporter Don Shelby deze knoop zo slecht knoopte, dat deze knoop in de volksmond nu nog ook wel de Shelby knoop wordt genoemd. De knoop wordt voor het eerst gepubliceerd in de New York Times en de Daily Telegraph in 1989 en kreeg wereldwijde bekendheid.

Voordat Pratt prominent zou worden, werd deze knoop al gedragen onder de naam van omgekeerde halve Windsor, ten tijde van de tweede wereldoorlog. Een misleidende term, want deze knoop is alles behalve omgekeerd aan de halve Windsor.

Zeer mooie kwaliteit, snelle levering, perfect verpakt.
Jan Janssens
beste ,

snelle levering en zeer mooi materiaal , zeker niet de laatste keer dat ik bestel bij jullie
van grembergen wilfried
perfecte info op de site betreffende bretellen en duidelijkheid hoe en wanneer de levering zal gebeuren
christ vangheluwe
Zeer tevreden - ik zocht metaalvrije bretellen en binnen het grote aanbod waten ze direct beschikbaar - vlotte levering - bretellen van hoogwaardige kwaliteit voor dagelijks gebruik.
kurt
zeer goede kwaliteit
Haesen Flip
Ruime keuze, gemakkelijk om te bestellen, uiterst snelle opvolging, prima contact, super snelle levering binnen de 20 uren in België, prima kwaliteit. Verdient een pluim !
Jacques Vanhalst

Betaal veilig online

×